5 TIPP A KÖRNYEZETBARÁTABB
AJÁNDÉKOZÁSHOZ

Pár napon belül beköszönt a mézeskalács illat-, az izgatottság- és készülődés időszaka; hamarosan itt a karácsony.

A karácsonyi ünnep egy jó lehetőség arra, hogy az ember kicsit újra közelebbi kapcsolatba kerüljön családtagjaival és barátaival mind az ünnep előtti felkészülés, valamint az ünnepekkor együtt töltött idő alatt.

Ezzel egyidőben, pont az egymás iránti szeretetünk kifejezése okán, sokan abba a hibába esünk, hogy kifejezetten a nagyobb, csillogóbb ajándékot válasszuk szerettünknek, ahelyett, hogy mélyebben átgondolnánk, hogy milyen ajándéknak is örülne úgy igazán…

Ha jobban belegondolunk, a hulladéktermelést és a túlfogyasztást tekintve a karácsonyi időszak az év legmegterhelőbb időszaka a környezetünkre.

Csak az Egyesült Államokban 25%-kal több hulladék keletkezik ebben az időszakban, ami nagyjából 1 millió tonna extra hulladékot jelent hetente.

Mi a Terra Case-nél úgy gondoljuk, hogy a szeretet ünnepének kevésbé az őrületes mennyiségű ajándékról, inkább az együtt töltött időről kellene, hogy szóljon.

Természetesen mindannyian szeretnénk kifejezni az egymás iránti szeretetünket, de talán a legjobb, ha egy tudatosan átgondolt, valóban személyes ajándékkal tesszük azt.

Ebben a cikkben mutatunk pár tippet arra vonatkozóan, hogy miként válassz idén karácsonyra egy fenntarthatóbb, a környezetet kevésbé megterhelő ajándékot szeretteidnek.

1, Válassz olyan ajándékot, amit hosszú ideig lehet használni

Tudtad, hogy az eldobható elemek 75%-át a karácsonyi időszak alatt vásároljuk meg?

Azon felül, hogy az elemes játékok nagyrészt fél év alatt tönkremennek, egy nem megfelelően eldobott elemek a talajjal kapcsolatba kerülve olyan vegyületeket bocsájtanak ki, amely a talajvízzel vándorolni kezd, bejut a táplálékláncba, és súlyos mérgezéseket okozhat…

Mikor bármilyen elemes ajándékon töröd a fejed, gondold át, hogy van-e esetleg olyan alternatívája ennek a tárgynak, amelyhez nem szükséges eldobható akkumulátor (például fajáték, hangszerek) vagy esetlegesen jobb strapabírású, mint az első ajándékötlet.

Erre a linkre kattintva fenntartható gyerekjátékok közül válogathatsz.

2, Lepd meg szeretteid gasztroajándékkal

Befőztél idén valamilyen ínycsiklandó lekvárt? Esetleg szörpöt?

A házi, kézzel készült finomságoknál tényleg nincs jobb, szívből jövőbb ajándék. Csomagolásként köss a házi készítésű finomságra egy szép textil masnit és már készen is vagy az abszolút plasztikmentes ajándékkal.

Ha a befőzés idén elmaradt, de szívesen készítenél valami igazán különleges gasztroajándékot szeretteidnek, akkor keress pár csokoládébonbon receptet és kísérletezz velük, míg rátalálsz a számodra legjobban tetszőre.

A bonbonok elkészítésének a legnagyobb előnye, hogy receptek többsége egyáltalán nem bonyolult, rövid időt igényel és nem szükséges hozzájuk tengernyi különböző hozzávaló sem.

Azon felül, hogy gasztorajándékod elkészítése közben fantasztikusan fogsz szórakozni, egy jól eltalált dekorációval nem csupán az ajándékozott ízlelőbimbóit, de a szemeit is elkápráztathatod majd.

Az elkészült édességet egy fémdobozban, papír kapszlikkal tálalhatod a teljesen műanyagmentes ajándékozás jegyében.

Ezen a linken találsz pár izgalmas ajándékozható bonbon receptet.

3, Ajándékozz közös időt,
élményt

Mélyítsd el kapcsolatodat a szeretteiddel, úgy hogy egy közösen átélt élménnyel ajándékozod meg őket.

Mikor kiválasztod, hogy pontosan milyen kaladot szánsz a szerettednek, gondold át, hogy említett-e olyan tevékenységet vagy helyszínt, amelyet régóta kipróbálna vagy meglátogatna.

Egy közös élmény örök emlék marad és ezzel nem csupán valóra váltod  egyik vágyát, de a legdrágább értéket ajándékozod neki, amit csak ajándékozni lehet: az idődet.

Tedd meglepetésed a fa alá, egy szépen kidíszített levél formájában, így teljesen plasztikmentes és környezetkímélő lesz ajándékod.

Erre a linkre kattintva találsz pár ajándékozható élményötletet.

4, Vásárolj ajándékot magyar
vállalkozótól

Ez az év sokunknak nem úgy alakult, ahogyan azt eredetileg terveztük, s ha már előkerült a plasztikmentes ajándékozás témaköre, akkor érdemes körülnézned hazai vállalkozóknál és kézműveseknél.

Mivel az általuk forgalmazott termékeknek gyakran nem kell több száz kilómétert utazniuk mire ideérnek hozzánk, ezért ha hazai terméket választasz, megkíméled a környezetet a szállítás közben kibocsátott széndioxidtól, illetve pont azért, mert nem szükséges a hosszú szállítás alatti sérülésektől úgy védeni a termékeket, csak minimálisan lesz rajtuk csomagolás.

Ezen felül, ha egy helyi portékát választasz egy külföldi cég által forgalmazott termékkel szemben, azzal munkát adsz legalább egy magyar embernek és természetesen segíted a magyar gazdaság talpraállását.

Látogass ki egy közeli piacra vagy keress az interneten kifejezetten magyar tulajdonú webshopokat, így akár az otthonod kényelméből választhatod ki ajándékokat szeretteid számára.

5, Keresd a fenntarthatóbb
opciót

Tudod, hogy szeretted odavan a kávéért és reggelente egy ki sem lépne az utcára nélküle? 

Kávéutalványra gondoltál ajándékként?

Az utalvánnyal egy nagy halom műanyag kávéspohár fogja a kukában végezni, ráadásul mivel a kávét így is- úgy is megvásárolná, ez nem lesz egy igazán személyes, szívből jövő ajándék.

Helyette válassz neki inkább egy mintás, újrahasználható sétálóbögrét, ami minden alkalommal rád fogja majd emlékeztetni, ráadásul ezzel az ajándékkal több száz eldobható, műanyag kávéspohártól is megspórolod a környezeted.

Pontosan ebben a személetben, ha van egy kütyümániás családtagod, akinek mindig a kezében van a telefonja, akkor egy új kütyü helyett, inkább egy minőségi kiegészítővel lepd meg őt.

A Terra Case telefontokjai például nem csupán plasztikmentesek, de minden egyes tok vásárlása után 3kg műanyag hulladékot (ez nagyjából 300 PET palacknak felel meg) eltávolítunk az óceánból, így nem csupán szeretteid ajándékozod meg vásárlásoddal, hanem a környezeted is.

Ide kattintva érheted el Magyarország első plasztiknegatív telefontokjait.

KONKLÚZIÓ

A fenti tippekből is láthatod, hogy csupán egy kevés igyekezettel és tudatosabb döntések meghozatalával máris lehetséges, hogy plasztikmentesebben és környezetkímélőbben ajándékozzunk akár a karácsonyi ünnepek alkalmával is.

Ne feledd, hogy minden apró lépés összeadódik, minden egyes lépéssel egy jobb, plasztikmentesebb jövőt teszünk lehetővé. 

Ha úgy érzed ez a cikk hasznos volt számodra, akkor oszd meg a barátaiddal és idén ünnepeljétek a karácsonyt még zöldebben, mint valaha!