5 LÉPÉS, HOGY KEVESEBB MŰANYAGSZEMETET TERMELJ

A műanyagtermelés csökkentése mindannyiunk közös érdeke.

Egy ember átlagosan 100 kg műanyag hulladékot termel egy év alatt. Ennek a mennyiségnek nagy része csomagolásból származik, s a csomagolások nagy része ráadásul egyszer használatos műanyag, tehát csupán egyszeri használat után a szemétben végzi, ahol lebomlása akár 1000 évbe is beletelhet.

A műanyag gyártása nem csupán rengeteg nyersanyag felhasználásával, de hatalmas mennyiségű széndioxid kibocsátással is jár. 

Ebben cikkben összegyűjtöttünk 5 lépést, amivel te is egyszerűen csökkentheted a műanyagszemét termelését, így védve környezeted és saját egészségedet.

1, MONDJ LE A PALACKOZOTT ITALOKRÓL

Tudtad, hogy egy PET palacknak körülbelül 700 év kell ahhoz, hogy lebomoljon? Valóban ér annyit a pár percig tartó felfrissülés, hogy utána az üditőd csomagolása ilyen hosszú ideig szennyezze a környezeted?

A legegyszerűbb módja annak, hogy könnyedén lemondj a palackozott italokról, ha mindig nálad van saját, újratölthető kulacsod. Fontos, hogy egy olyan kulacsot válassz, aminek a formája vagy mintája tetszik, így sokkal könnyebb lesz emlékezned rá, hogy mindig magadnál tartsd.

Itt több esztétikus és környezetbarát kulacsot is találsz, amelyekből kiválaszthatod számodra a legjobban tetszőt.

Ennek az apró változtatásnak köszönhetően nem csak környezetedet óvod, de egészségednek és pénztárcádnak is jót teszel.

rozsdamentes acél újratölthető kulacs

2, PRÓBÁLJ KI EGY CSOMAGOLÁSMENTES BOLTOT

Egyike a legjobb öko-híreknek, hogy a nagyobb városokban egyre több csomagolásmentes boltot találhatunk, ahol nem csupán felesleges műanyag szemét termelése nélkül, de frissen és felesleges adalékanyagoktól mentesen vásárolhatod meg alapvető élelmiszereidet. 

Ezeknek az üzleteknek az a célja, hogy a környezettudatos és fenntartható vásárlási kultúrát népszerűsítsék. 

Termékeik nagyobb része hazai termelőktől kerül a boltok polcaira, így ha ezeket a termékeket választod, nem csak csökkented a műanyag szemét termelését, de a magyar őstermelőket is támogatod.

Ezen a linken megtalálod az összes csomagolásmentes boltot Magyarország területén belül.

3, RUHÁZZ BE EGY ZERO WASTE KEZDŐCSOMAGRA

Mire gondolunk a zero waste kezdőcsomag kifejezés alatt?

Ezek főként olyan használati tárgyak, amelyeket elengedhetetlenek, viszonylag sokszor van rájuk szükségünk, azonban felhasználási idejük rövid. 

Vegyük példaként a gyorséttermekben fogyasztott vagy épp elvitelre kért ételekhez használt műanyag evőeszközöket…

Legfeljebb pár percig használod ezeket, majd miután befejezted az ételt, kidobod az evőeszközt a kukába. Ezután annak az evőeszköznek több száz évbe telik, míg lebomlik, ezalatt végig a környezetet terhelve.  

Ezekben a zero waste kezdőcsomagokban főként lebomló evőeszközöket, mosható szütyőket és arctisztító korongokat, bambusz- vagy fém szívószálat, méhviasszal bevont vászondarabokat találsz, amiket az ételek lefedésére, frissen tartására használhatsz fel.

Ezek a termékek nagyban megkönnyítik a mindennapi döntéseink környezettudatosabbá válását.

Itt találsz egy példát zero waste kezdőcsomagra, valamint más zero waste ötletekhez is könnyedén inspirációt meríthetsz.

 

zero waste evőeszköz

4, SZEREZZ EGY TERMOSZT VAGY UTAZÓ BÖGRÉT A FORRÓ ITALODHOZ

Semmi pénzért sem mondanál le egy finoman illatozó kézműves kávé élményéről a reggeli rohanásban? 

Környezettudatosabban  szürcsölheted tovább kedvenc italodat, ha beszerzel egy jó minőségű termoszt, amit újra és újra felhasználhatsz anélkül, hogy műanyaggal szennyeznéd a környezeted. 

Válassz egy olyan termoszt, amely egy számodra kedves képpel vagy mintával díszítettek, s így még egyedibbé és lazábbá teheted a környezettudatosabb kávézási szokásod.

termosz kávé

5, VÁLTS TERRA CASE MOBILTOKRA 🙂

Gondoltad volna, hogy egy átlagos műanyag telefontoknak akár 1000 év is kellhet a lebomláshoz? 

Ezzel szemben a Terra Case telefontokok felhasználásuk után komposztálhatóak és 6-24 hónap alatt teljesen lebomlanak, mivel növényi rostból készültek, BPA-tól és felesleges adalékanyagtól mentesen, a környezettudatosság jegyében. 

Minden egyes tok megvásárlása után 3kg műanyagot (ami körülbelül 300 PET palacknak felel meg) távolítunk el az óceánokból partnerünk, a Plastic Bank segítségével, ami nem csak az óceánok vizének az állapotát, de az ott élő nehéz sorsú emberek anyagi helyzetét is nagyban elősegíti.

 

környezetbarát telefontok

MIKROMŰANYAGOK

Gondoltad volna, hogy több ezer műanyagrészecskét fogyasztunk el évente? 

Tudósok által mikroműanyagnak elnevezett aprócska műanyagdarabkák már mindenhová eljutottak: a tenger és csapvízbe, az állatok- és már a mi szervezetünkbe is. 

Mi lehet akkor a megoldás?

 

mikroműanyagok szemléltetése, csillámpor

MŰANYAGMENTES DIÉTA

Az emberek több különböző csatornán keresztül fogyasztjuk a mikroműanyagot: belélegezzük, a halakkal megesszük, és a csomagolások, műanyagpalackok miatt is jut belőlük a szervezetünkbe. 

Éppen ezért nehéz elkerülni őket, ha egyszerűen nem lehetetlen.

Bizonyos életmódbeli változásokkal tehetünk az egészségünkért. Például  válasszunk csapvizet a palackozott víz helyett.

Több kutatásban is a leggyakoribb műanyag a mikroszálak voltak, amik a nejlon és a poliészter származékai, amiket többek között a zacskók és a szívószálak előállításához használnak.

Reméljük, cikkünk számodra is rávilágít, a műanyagszennyezés a tengeri életen túl is jelen van és valóban egy óriási problémával nézünk szembe. 

Ugyan eddig nem tekintettük magunkat a műanyagszennyezés károsultjainak, de már azok vagyunk. 

Tegyünk együtt a műanyagmentesebb jövőért!